Internet - Bluff & Båg

Internet är en underbar plats för alla som vill luras och bedra.
Här kan du läsa lite om de vanligaste lurisar.

 

Virusvarningar!

Många gånger kommer det mail med en varning om ett nytt virus som är farligast i hela världen. Mailet uppmanar dig också till att sprida det till alla dina nära och kära och varna dem med. Detta är med allra största sannolikhet en luring. Gå ut på Google och sök på viruset. Se vad du får för träffar.

Meningen är att få så många människor att skicka mail så det överbelastar mailservrarna runt om på Internet.

Det är viktigt att du inte skickar vidare. Tänk inte att du gör det för säkerhets skull i fall om att det skulle vara en riktig varning. Om det är ett riktigt virus så har antivirusprogrammen redan fått den informationen och tar hand om det.
Sprida varning över mailen går långsamt, så om det är en riktigt varning så har antivirusprogrammen redan uppdaterat sig.
Men till 99,99% är det en luring som bara är till för att skapa ett kedjebrev.

Sök på Google och se vad du får för träffar på virusvarningen.
Gå gärna in på www.symantec.com och sök där också. Symantec är ett företag som inriktat sig på virusbekämpning. Här är ett litet stycke som jag hämtat från deras sida (fritt översatt):

Vad är ett virus hoax?

Virus Hoaxes är meddelanden som nästan alltid skickas med e-post, för att skapa ett kedjebrev. Följande punkter är några av de gemensamma fraser som används i dessa virusvarningar:

  • Om du får ett mail som heter [e-virus hoax namn här], öppna inte det!
  • Ta bort det omedelbart!
  • Det innehåller [hoax namn] virus.
  • Det kommer att ta bort allt på din hårddisk och [extrema och osannolika faror anges här].
  • Detta virus tillkännagavs idag av [ansedd organisations namn här].
  • Vidarebefordra denna varning till alla du känner!

De flesta virus hoax varningar avviker inte mycket från detta mönster. Om du är osäker på om det är en riktig virusvarning eller om det är ett hoax, så finns mer information på
Symantecs Security Response online-databas.


Här är en lista på falska virusvarningar på svenska Wikipedia (listan är inte komplett).

 

Du har vunnit!

Du får ett mail eller en blinkande ruta när du surfat till en hemsida, där det står att du är en vinnare och har vunnit massa pengar eller en bil eller en resa osv...

Svara inte på dessa. De är luringar. Det finns inga lotterier där du automatiskt är med för att du har en e-mailadress (eller av nu vilken anledning de tycker att du har vunnit). Det de vill åt är din information som du ska skicka till dem för att hämta ut vinsten.

Samma gäller för mail som säger att du har fått ärva någon avlägsen släkting.

 

Vi behöver ditt användarid och lösenord!

Ibland skickas mail från någon som utger sig för att vara din bank eller din msn-administratör eller något liknande. De vill att du ska skicka dem ditt inloggningsid och lösenord för att de ska göra något bra med ditt konto, ibland säger de att de ska förhöja säkerheten eller göra något annat.

Regel nummer 1 - LÄMNA ALDRIG UT DITT LÖSENORD TILL NÅGON!

Det här kallas phishing eller nätfiske. Läs gärna mer om detta på Wikipedia.

Din bank eller msn-administratör eller vem det nu kan vara som är den riktiga administratören för ditt konto, har egna sätt att lösa det på inne i systemet i bakgrunden. De behöver aldrig fråga efter lösenord.

 

Vanligaste sätten att få Virus på datorn

De vanligaste sätten att få en infekterad dator är att titta på roliga powerpoint-presentationer som går runt på mailen, eller andra roliga filer som du måste öppna för att se. Att surfa på erotiska hemsidor eller spelsidor i still med poker mm är också väldigt riskfyllt för din dator.

Ha alltid uppdaterat virusskydd och brandvägg till din dator, och undvik surfa på tveksamma hemsidor och öppna inga roliga filer på mailen. Då är din dator bra skyddad.

Här är en bra sida på wikipedia om datavirus.


Här är en till bra sida från Symantec

What is the difference between viruses, worms, and Trojans?