Kan jag skydda mina bilder?

Vi har fått in förfrågningar om att skydda bilder genom att förhindra högerklick på bilderna.

Vissa sidor på nätet har gjort så att du inte kan högerklicka på bilderna och spara ner dem. Detta är ett sätt att göra det lite bökigare att få tag på bilderna men är verkligen inte ett skydd.
Det är att bli invaggad i falsk säkerhet.

För det första så kan du aldrig skydda dig från knappen Print Scrn som finns på tangentbordet (den tar en bild av vad skärmen visar), och för det andra så laddar webbläsaren ner all information som den visar. Informationen lagras i en tempkatalog lokalt på hårddisken. Vill de ha bilderna så är det bara att gå till den tempkatalogen och hämta därifrån.

Det är genom ett java-script som du kan ta bort högerklickfunktionen, men det är väldigt enkelt att stänga av java-script genom en inställning i webbläsaren. Sen är det bara att spara bilden.

Webbläsaren Opera ignorerar alla sådana script som ska förhindra högerklick. Det är ytterligare ett sätt att komma åt att ladda ner bilder från din hemsida.

 

Hur ska jag göra då?

Det bästa sättet att skydda bilderna är att ha en copyrighttext eller en vattenstämpel på själva bilden.

Redigera bilderna i ett bildredigeringsprogram och skriv direkt på bilden att det är copyright och att du äger bilden. Sen laddar du upp bilden till hemsidan.
På din hemsida kan du sen förtydliga om det går att köpa bilderna eller om det går bra att använda bilderna om man först frågat om lov eller om det är något annat som gäller.

På nätet finns en sida www.pixelrig.com där du kan lägga in vattenmärke på dina bilder.

 

Förhindra högerklick

Här är ett litet script som du kan klistra in på din hemsida för att förhindra högerklick.

Forhindra-hogerklick.txt

Åter igen - Det är inget skydd, bara ett irritationsmoment för de som vill ladda ner dina bilder och gör det ytterligare tydligt att du inte vill att de ska ladda ner dina bilder.

Kopiera texten i ovanstående fil och klistra in den i HTML-läget för den sida som du vill ska få "Förhindra högerklick". Klistra in den längst ner i HTML-rutan så den inte bryter sönder någon annan kod.
Läs här hur du klistrar in HTML-kod.

TIPS! Om du vill att det ska gälla för alla dina sidor på hemsidan så lägg in koden i Copyright-fältet. Då lägger du in det på ett ställe, men det slår igenom på alla dina sidor.