Kan jag se vem som besökt min hemsida?

Svaret är Nej på den frågan.

Vi får ofta förfrågningar om vi kan se vem som lade in tex ett gästboksinlägg. Det är aldrig något som vi kan se. Det enda som går att gräva fram ifrån loggarna är ett IP-nummer. Det ger vi till polisen om de vill ha det. Då behöver du ha gjort en polisanmälan.

Du kan inte göra så mycket med en IP-adress. Den kan leda fram till en bredbandsleverantör men de talar inte om vart den går vidare, till vem av deras kunder. Dessutom så är det inte längre så vanligt att en dator alltid har samma IP-adress. Nu lånar datorerna en IP-adress för stunden när den ska koppla upp och ge sig ut på Internet. Nästa gång den kopplar upp kan den få ett helt annat nummer.

Internet är ett väldigt anonymt media och om du vill vara hemlig så kan du lätt vara jättehemlig. Ett besök till din hemsida är helt annorlunda än tex om du är inloggad i ett community. Därför går det inte och se exakt vem som varit och besökt din hemsida. På ett community går det, men inte för en vanlig hemsida. Ett exempel på ett community är Facebook.

Om du ändå vill se vilka IP-adresser som besökt din hemsida så kan du använda dig av Susnet tjänster. Då får du dagligen rapporter om vilka IP-adresser som har varit inne på din hemsida.

Surfa till Polisen och sök på IT-brott så får du upp flera artiklar om frågan.

Här är en sida om PUL (Personuppgiftslagen) på Datainspektionens hemsida.