Å Ä Ö i domännamn

Numera kan du svenska tecken i ditt domännamn. Det kan vara roligt och ha men det är bra att veta lite om hur det fungerar, för det kan ställa till det och vara besvärligt också.
Det här gäller även accenter.

När du skriver å, ä eller ö i ett domännamn så är det inte det namnet som egentligen används. Det finns något som kallas "Punycode" som är en standard som gäller på Internet. Ibland kan program och webbläsare ha lite svårt att tolka rätt om man inte har installerat ett litet extrapaket till programmet/webbläsaren. Utan paketet så förstår inte programmet vad den ska göra med å, ä och ö.

Som exempel så klarar inte Internet Explorer 6 (och äldre versioner av IE) av svenska tecken utan hjälp av ett litet plugin, men bäst är att uppgradera Internet Explorer eller installera Firefox.

Här är några exempel på vad domännamn skulle heta egentligen:

åke.se   xn--ke-xia.se
ärlig.se   xn--rlig-koa.se

östen.se

  xn--sten-4qa.se

Bra att veta när det kommer till mailen är att även äldre mail-program kan ha problem med svenska tecken. För att mailet ska komma fram behöver du skriva in adressen med rätt "Punycode".

Säg att domänen åke.se har en mailadress som heter info@åke.se. Då behöver de som mailar till denna skriva in info@xn--ke-xia.se för att mailen ska gå fram. 

För att få fram den riktiga adressen tog jag hjälp av en konverteringssida: idnaconv.phlymail.de
Det finns flera sådan sidor ute på Internet. Det är bara att söka på "Punycode".

Därför vill vi varmt rekommendera att när du registrerar din domän och väljer att ha med å, ä eller ö, registrera även en domän med a, a eller o också. Det går att koppla båda domänerna till din hemsida.