Mer statistik till hemsidan

Vill du få mer statistik kring din hemsida än bara antalet besökare?

Det finns flera sådana tjänster ute på Internet. Sök och se om du hittar någon som du tycker om och som du vill använda dig utav. Testa sen om den fungerar ihop med hemsidan. Det är inte alla som fungerar ihop med hemsidan, men de flesta gör det.

Google Analytics fungerar riktigt bra ihop med en hemsida byggd hos oss, och du får avancerad statistik över trafiken mot din hemsida.


 

Hur gör jag?

Det första steget är att du skapar ett konto hos Google Analytics. Sen när du loggar in på det kontot så kommer du få en html-kod som du sedan ska klistra in på din hemsida.
Det ska du göra i Copyrightfältet.

Det som är så fiffigt med att lägga in koden här är att du lägger den på ett enda ställe men den slår igenom och lägger sig på alla dina sidor på din hemsida. Det gör att du får statistik för alla dina sidor.

Klicka först på


och sen


och sen -knappen som gör det möjligt att klistra in egen html-kod.

I rutan som dyker upp ska du klistra in din kod längst ner så du inte bryter någon tagg i den kod som redan finns där.

 

Hur skapar jag ett konto hos Google Analytics?

Klicka på "Sign Up Now" på Google Analytics sida.

Följ Googles instruktioner. De är ganska lätta att följa. Ett mail kommer att skickas till dig där du bekräftar genom att klicka på länken i mailet.

I genomgången så kommer du så småningom till ett ställe där du ser en html-kod.
Observera! - Där ska du se till att du tittar på fliken "Ny spårningskod (ga.js)" och kopiera html-koden som står i rutan på den sidan. Klistra in koden i en vanligt text-fil, t.ex. i den här Notepad.txt.

Lägg till dessa rader ovanför och under din html-kod:

<!-- START Google Analytics -->
här står din html-kod
<!-- SLUT Google Analytics -->

Det är mycket lättare att sen se vad det är html-koden är till för när du sen är inne på din sida och redigerar och kanske ska lägga till mer kod.

När något börjar på <!-- och slutar med --> så är det ett kommentarsfält (i html) som inte ska göra något alls, utan bara informera om koden.

Nu kan du klistra in koden du har i ditt txt-dokument på din hemsida. Skrolla uppåt lite, och läs under "Hur gör jag?"

När du kommer till en stor knapp "Kontrollera status" på Google och du har klickat på den så kommer en informationssida om att Google samlar in information. Det är inte säkert att du får någon mer indikation att de blir klara med den insamlingen och om den bara står still och inget verkar hända (vänta ett tag) så tryck på knappen "Slutför". Nu är allt klart!

Det kan ta en stund innan du ser något resultat på sidan.
Det här skrev Google själva under deras frågor och svar:

"Hur lång tid tar det att se rapportinformation efter att jag har lagt till spårningskoden?
Rapporterna uppdateras vanligtvis med ett dygns intervall. Det innebär att det kan ta ett dygn för information att visas i ditt konto efter att du har installerat spårningskoden."