Stamtavla / Släktträd

Om du vill göra en stamtavla eller släktträd så går det utmärkt att andvända sig av en tabell. Fundera på hur många rader och kolumner du behöver. Enklast är nog att räkna det bortesta ledet för att veta hur många rader man behöver. I exemplet tänkte jag att vi tar 4 led, en person med sin mor och far och sina mor- och farföräldrar samt deras föräldrar. Då behöver vi alltså 4 kolumner och 8 rader.

Jag lägger in en ramfärg på alla celler så blir det lätt att se hur tabellen ser ut. En ramfärg kan du lägga in om du högerklickar i en cell i tabellen och går ner till Cell och ut på pilen till Tabellcellsinställningar och sen går på fliken Avancerat och sen väljer en Ramfärg näst längst ner. Sen väljer du att ändringen ska "Uppdatera alla celler i tabellen".

 

       
       
       
       
       
       
       
       

 

Sen är det enklast att börja fylla i tabellen bakifrån så vi börjar med gammel-föräldrarna.

 

      Farfarsfar
      Farfarsmor
      Farmorsfar
      Farmorsmor
      Morfarsfar
      Morfarsmor
      Mormorsfar
      Mormorsmor

 

Nu är det dags att börja lägga ihop celler så att två celler blir en enda. Lägg ihop de två celler som ligger precis framför Farfarsfar och Farfarsmor, så det blir en enda cell att lägga in Farfar i.

Markera de två cellerna som ska bli en, och sen högerklicka och gå ner till Cell och ut på pilen och välj längst ner Sammanfoga celler. Gör så för alla par celler som ska bli en i kolumn 3, och skriv in Farfar, Farmor, Morfar och Mormor.

 

    Farfar Farfarsfar
    Farfarsmor
    Farmor Farmorsfar
    Farmorsmor
    Morfar Morfarsfar
    Morfarsmor
    Mormor Mormorsfar
    Mormorsmor

 

Nu ska vi lägga ihop cellerna som ska bli Far och Mor. Markera de 4 cellerna som är framför Farfar och Farmor och sammanfoga dem till en enda cell, och skriv in Far. Gör på samma sätt för Mor.

Sen är det bara att lägga ihop alla celler i första kolumnen till personen som trädet utgår ifrån.

 

Barn Far Farfar Farfarsfar
Farfarsmor
Farmor Farmorsfar
Farmorsmor
Mor Morfar Morfarsfar
Morfarsmor
Mormor Mormorsfar
Mormorsmor

 

Sen kan det vara lite roligare att få lite mer luft i tabellen. I nedanstående tabell så har det gjorts lite justeringar i cellernas bredder och höjder och fixar lite med textens justering så att den är helt centrerad i cellen.

Markera alla celler och klicka på Centrera-knappen uppe på verktygsfältet. Sen kan du högerklicka i en cell och gå ner till Cell och ut till Tabellcellsinställningar och se till att det på Vertikal justering står Mitten. Sen väljer du allra längst ner "Uppdatera alla celler i tabellen". Då har du placerat texten i mittmitt av cellen den ligger i.

Sen högerklicka i cellen "Farfar" och välj en lämplig bredd som du vill ha på cellen och sen väljer du "Uppdatera alla celler i tabellen". Här i exemplet så har cellerna 60 px. I och med att de långa orden Farfarsfar osv är längre än 60 px så ökas de på automatiskt för att passa in till det längst ordet. Varför vi valde att utgå ifrån Farfar istället för Farfarsfar är för att det kändes som lagom bredd på cellerna och det skulle kunna bli för brett om vi utgått ifrån Farfarsfar. Det där är ju helt och hållet en smaksak.

Sen kan du högerklicka i cellen Farfarsfar (någon cell i sista kolumnen) och sätta en lämplig höjd. Här i exemplet är det höjd 30 px. Den inställningen påverkar bara sista kolumnen då de andra cellerna är ihopslagna och blir mycket högre än 30 px. Glöm inte att använda dig av "Uppdatera alla celler i tabellen". Den är en väldigt praktisk inställning.

 

Barn Far Farfar Farfarsfar
Farfarsmor
Farmor Farmorsfar
Farmorsmor
Mor Morfar Morfarsfar
Morfarsmor
Mormor Mormorsfar
Mormorsmor

 

Sen kan det bli lite fint med att lägga in en ram runt själva tabellen som ramar in alltihopa.

Högerklicka någonstans i tabellen och välj Tabellinställningar (Obs! inte "Tabellcells- inställningar" som vi använt hittills). Sen sätter du en lämplig tjocklek på Ram och går sen till Avancerat och väljer vilken Ramfärg du vill ha. Här har ramen 3 px i tjocklek.

 

Barn Far Farfar Farfarsfar
Farfarsmor
Farmor Farmorsfar
Farmorsmor
Mor Morfar Morfarsfar
Morfarsmor
Mormor Mormorsfar
Mormorsmor